"...When you run so fast to get somewhere,
you miss half the fun of getting there..."
(David L. Weatherford - "Slow Dance")

Tuesday 1 February 2011

Şi mi-am dat cu capu'-n gură: azi, Elena Udrea

Flash-uri din viaţa curentată

Noroc că mai are loc câte o revoluţie prin lume (azi, Revoluţia din Egipt) că mai ieşim şi noi din letargia asta alienantă. Canalele TV abundă monoton, ca de obicei, fie de înjurături în direcţiile specifice postului – guvern, curve, cocalari –, fie de emisiuni cultural-înălţătoare – “Schimb de mame”, “Fermier caut nevastă”, “Noră pentru mama” ş.a. Nimic care să te scoată din aţipeală…

Şi dă-ne, nouă, Doamnă, duma cea de toate zilele!...

Şi uite că ne-a auzit şi ne-a miluit, nu cu una, ci cu două dume chiar!

Doamna Udrea, această inepuizabilă Madam Voodoo a turismului şi dezvoltării, o veritabilă perlă pe harta politicii româneşti, când n-are ce conduce, gândeşte şi când gândeşte, o face spre îmbucurarea noastră, a tuturor. De data asta, dumneai reia, în fapt, o gândire adânc aprofundată în toamna trecută şi care a fost postată şi pe blogul personal - “Reabilitarea faţadelor vs. Reabilitarea termică. Asemănări şi deosebiri” (sic!). Lecturarea efervescentului eseu tehnico-idilic sunt convins că vă va induce o deosebită stare de spumoşenie. Termenul de “reabilitare” îi este foarte familiar pentru că ‘mneai se învârte prin natura meseriei de jurist între borfaşi ce trebuie reabilitaţi, dar o clădire trebuie reparată, refăcută, restaurată… În fine, de ce vrea doamna ministru să facă asta pentru noi? Aşezaţi-vă bine că o să cădeţi pe spate! Pentru "mărirea calităţii vieţii”! ‘Tu-i calitatea cui te-a zămislit!

Unde rămăsesem? Aha, la texte… Deci, s-a gândit ce s-a gândit, după care şi-a făcut curaj şi şi-a torpilat viziunile direct pe masa guvernului, iar cum rugăciunile unei blonde sunt ordine, bocciii s-au şi apucat să transforme panseul doamnei ministru în lege. Şi iată cum sună comunicatul:
“Printr-un alt proiect aflat în pregătire, pentru care procedura legislativă de aprobare ar urma să fie finalizată până la sfirşitul lunii iunie, vor fi introduse măsuri de creştere a calităţtii arhitectural-ambientale a clădirilor, prin instituirea unui principiu general constând în obligaţia deţinătorilor de clădiri, aflate la un nivel avansat de degradare, ca,din proprie iniţiativă“, să realizeze lucrările de intervenţie pentru reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei cladirilor.”
Trebuie să precizez că, în prezent, legislaţie specifică există căcălău, cum s-ar exprima pleonastic românii de pretutindeni. Numai eu, personal, am dat nu ştiu câte amenzi exact pe această temă, iar la nivelul ţării au fost ample acţiuni de control în anii trecuţi, exclusiv pe tema faţadelor. Noi am înţeleseră însă, că, din când în când, dacă te simţi ignorată, se face cu necesitate pentru ca să te bagi singură în seamă. La maximum posibil!

Dacă duma doamnei cu pricina vi se pare nesemnificativă, ia citiţi-o pe următoarea:
"Ar trebui să se naţionalizeze structurile care se află în proprietatea unora, care le-au cumpărat pe nimic şi nu le folosesc în scop turistic." [30 ianuarie 2011]
Băi, gazelo, dar ţi-ai pus problema (sic!) că s-ar putea să le utilizeze drept indicatoare turistice care să ne prevină de la foarte mare depărtare că nu e bine să trecem la o distanţă mai mică de câteva sute de kilometri de locaţia cu pricina?!

Da, se cunoaşte că aţi fost la schi şi v-aţi odihnit. Odihnă adâncă, nu glumă! I-auzi neică “naţionalizarea unor structuri aflate în proprietatea unora”…

Şi cum ziceţi că doriţi: cu alice, cu vidia…? Cum?! Midia?! Nuuuu, nuu…! Aia e a lui Patriciu! Te induci în confunzie! Ziceam de vidia, brenek, aşa, exact,… alea de la Ţiriac…corect!

P.S. – Mea culpa! Am omis, numai din cauza vitezei, să vă supun spre atenţie un articol extrem de interesant din Legea 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construire, lege republicată în 2009 după n-şpe mii de modificări, completări, adnotări şi reformulări. Îmi aduc bine aminte că am semnalat mizeria asta chiar la momentul apariţiei modificării, cred că prin 2005 sau 2006, nu mai ştiu. Citiţi:
“Art. 38. - (1) Sunt de utilitate publică lucrările privind construcţiile care nu mai pot fi finalizate conform prevederilor autorizaţiei de construire, inclusiv terenurile aferente acestora.
(2) În vederea realizării lucrărilor prevăzute la alin. (1), autoritatea administraţiei publice locale pe teritoriul căreia se află construcţiile va aplica prevederile Legii nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, iar imobilele pot fi trecute din proprietatea publica în proprietatea privată şi valorificate, în condiţiile legii.”
Cu alte cuvinte, madam Voodoo ştie foarte bine de acest articol, dar ea nu face altceva decât să “pregătească terenul” viitoarelor naţionalizări (a se citi “reîmproprietăriri după culoarea muşchilor”). E clar că anteriorii nu au avut curajul să aplice nicăreri acest articol, dar l-au băgat acolo pentru Ziua Z. Care se pare că, până la urmă, va sosi! Da, dar şi pentru ei, nu numai pentru noi!

1 comment:

  1. Alert, cu naduf, textul e foarte bine scris! Neuronii unora, blonda fiind numai exponent al "bazei" groase, la partid ma refer!, habar nu au ce presupune "nationalizare", cum zice ea din topor. Oricum blonda e buna mai degraba de prestatii "cultural-inaltatoare", ca jurista nu prea pare a fi, cum nici boc doctor in constitutie. Nationalizare s-o fi putind, in republica "democratica basescu", da pina atunci mai e... Textul din lg. 5o, despre expropriere, e mai subtil, exproprierea nu este "nationalizare" ci presupune o despagubire la "justa" valoare, adica o stabileste instanta... Dar sa nu mai lungim... Pe mine ma fascineaza modul cum isi gasesc baloane de sapun! Si cum mint!

    ReplyDelete