"...When you run so fast to get somewhere,
you miss half the fun of getting there..."
(David L. Weatherford - "Slow Dance")

Tuesday, 1 April 2025

Descoperire epocală: prima imagine a tahionilor cu viteză hiperluminică

Sunetul se propagă în aer cu circa 300 până la 340 m/s (în funcţie de condiţiile atmosferice şi de altitudine), iar în lichide şi medii solide de la circa 1500 la peste 3000 m/s, deci de 5 până la 10 ori mai repede. Asta înseamnă că zgomotul făcut de un tren, de exemplu, ajunge de 10 ori mai repede prin şina de rulare decât prin aer, de aceea lipind urechea de calea ferată poţi afla dacă acesta urmează să sosească.

Un fenomen similar absolut uluitor a fost descoperit de un grup astrofizicieni de la Observatorul astronomic din Waikikamukau (Noua Zeelandă). Se ştia că tahionii sunt particule fără masă care pot depăşi viteza luminii, dar acceleratoarele de particule existente nu dispun de suficientă energie pentru astfel de experimente. După peste patru decenii de observaţii, calcule şi măsurători exacte un astrofizician elveţian, Evghenii Spielberg, a reuşit pentru prima dată înregistrarea unei raze tahionice emise de o gaură albă. Spre deosebire de găurile negre, găurile albe nu permit intrări din exterior, din ea putând scăpa energia - materie, lumină și informație. Gravitaţia divergentă extrem de puternică a găurii albe dezintegrează orice fascicul de fotoni captat în particule nenonminative (acestea având doar masă) şi fluxuri enorme de tahioni. Astfel, tahionii fiind “eliberaţi” de greutatea masei pot călători prin spaţiu cu viteze de până la 3 ori mai mari decât viteza luminii. Pentru prima dată s-a reuşit înregistrarea imaginii unui astfel de flux unidirecţional de tahioni emişi de un pulsar zipper. Această descoperire extraordinară demonstrează fără dubiu că vârsta Universului este estimată la peste 40 de miliarde de ani şi nu la circa 13.7 de miliarde de ani cum se calculase până în prezent. Dar cel mai spectaculos este faptul că, întocmai ca în cazul sunetului trenului prin şina de cale ferată, putem observa pentru prima dată cum va evolua o stea cu mult înainte ca raza ei de lumină să ajungă la Terra. Tahionii având masa nulă nu se propagă rectiliniu ca razele de lumină obişnuite, traiectoria fasciculului fiind puternic influenţată de variaţiile câmpului materiei întunecate pe care îl traversează.

Rază tahionică emisă de pulsarul zipper XL-0069 


1 comment:

  1. Din 125 de vizualizări, articolul “Descoperire epocală: prima imagine a tahionilor cu viteză hiperluminică” are următorul bilanţ:
    - 9 👍
    - 3 ❤ (măgulitoare ☺)
    - 4 “interesant”-uri
    - 2 "wow"-uri
    …ceilalţi probabil că încă analizează cum ar putea particulele nenominative (cu sau fără masă) să ne aducă în prezent măcar pentru 3..4 secunde imaginea viitorului imediat din politica românească. De astăzi, 2 aprilie, revenim la vechimea de 13.7 miliarde de ani a Universului – aia cu 40 a fost valabilă numai ieri. Anul ăsta n-am avut inspiraţie, dar tot a ieşit ceva. Pentru mine concluzia îmbucurătoare este faptul că sunteţi deschişi la idei şi ipoteze noi privind cosmogeneza şi nu numai. Vă urez o primăvară spectaculoasă! 🙃

    ReplyDelete