"...When you run so fast to get somewhere,
you miss half the fun of getting there..."
(David L. Weatherford - "Slow Dance")

Sunday, 24 November 2013

Cu mortul la reparat

"When you're dead, you don't know that you're dead.
It's hard for the others. The same when you're stupid."
Phillipe Gelluck

Ce se poate face cu un mort? Două sunt variantele raţionale sau, mă rog, practicate de o covârşitoare majoritate: îngroparea sau incinerarea. Deşi donaţia sau vânzarea în scopuri ştiinţifice a (re)devenit chiar ilegală în unele state, asta nu împiedică listarea la bursă a defunctului. Actuala criză mondială determinată de "morţii" americani este o dovadă grăitoare.

Tuesday, 17 September 2013

A fi sau a nu fi inginer constructor

O deprimantă majoritate continuă să fie convinsă de câteva decenii că dacă nu ştii să bei, să înjuri şi să fluieri după gagici nu ai ce căuta la Facultatea de Construcţii. Ultimii ani de capitalism sălbatic dovedesc cu prisosinţă faptul că nu vei şti nici să înjuri corect până nu conduci maşina. Cu alte cuvinte, profilul socio-profesional al inginerului constructor e cam bătut în cuie. "Vox populi, vox dei." Iar odată luată diploma eşti pierdut! Orice încercare de reconvertire la „normalitate” va fi sortită eşecului: meseria te „înghite” secundă cu secundă, cu fiece proiect. Aşa că n-ai încotro şi te resemnezi, privind, cu jind şi amar, ascensiunea continuă şi frecvent fulminantă a „intelectualilor”, din rândurile cărora ai fost exclus chiar din tinereţe când, din teribilism sau disperare, ai ales calea fără de întoarcere a meseriei de constructor.

Thursday, 20 June 2013

Rules of Civilised Polemics / Regulile polemicii civilizate

Am fost la o recepţie a unui obiectiv al Filialei din Iaşi a Academiei Române şi n-am venit cu mâna goală. Le-aţi mai citit sau nu, m-am gândit că e util să ştiţi că le puteţi găsi (revizuite şi corectate) şi pe această pagină, în caz de nevoie. Adică în cazul în care veţi avea ocazia să participaţi la dezbaterea unor idei. Evident, în afara ţării!


Monday, 1 April 2013

O invenţie revoluţionară: oţelul cu proprietăţi optice

După produsele din beton translucid, aflate deja de peste doi ani în producţie de serie dintre cele mai spectaculoase de către firma LUCEM LICHTBETON din Germania, iată că a venit şi rândul oţelului să poată fi realizat cu proprietăţi optice. Această invenţie va putea fi considerată pe drept cuvânt ca fiind cea de a treia revoluţie industrială, după invenţia cazanului sub presiune a lui Denis Pepin (1698) şi, respectiv, după descoperirea unor noi surse de energie la sfârşitul secolului al XIX-lea. Cercetările interdisciplinare de peste zece ani efectuate de către un colectiv de oameni de ştiinţă ai departamentelor de fizică, de metalurgie şi, respectiv, de inginerie tehnologică din cadrul Universităţii „St. Andrews” din Scoţia, Marea Britanie, s-au soldat cu obţinerea unui material cu proprietăţi fizico-mecanice absolut uluitoare. 

Sunday, 10 March 2013

Breathe... And go!

Few years ago (around 2010) I decided to open a blog, having in mind such an idea, of an Open Science. And now, three different pages were opened for unusual and greatest news in Civil Engineering. At that time I didn't know nothing about Qwiki. Even if my blog or my website is "a bit" far away from the magnificent Nielsen's ideas, I am really glad to find out that I am moving in a right direction. Even if I still receive (let's call them) "unexpected" critics, and just several years ago such information was... banned even by my university!

Saturday, 9 March 2013

DAPPP şi restu’ lumii

În România, WC-urile şi Palas-ul le găseşti foarte uşor, după miros; n-are nici un sens să întrebi, decât dacă eşti la o distanţă de peste 100 m de una dintre ele. Instituţiile publice, alea de stat, le identifici cel puţin după clanţele prăbuşite (sau inexistente) ale uşilor şi zecile de anunţuri şi de afişe lipite pe geamuri şi pe pereţi.

Wednesday, 27 February 2013

Exerciţiu de admiraţie

Aşa suntem noi, românii: trebuie să se întâmple câte o catastrofă ca să ne aducem aminte fie că suntem oameni, fie că mai sunt şi alţi oameni pe planeta asta... Dar unii oare chiar sunt oameni...?

CR.6-2010: tot nu!

Motto: „Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! Dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele... esenţiale...” („O scrisoare pierdută", I.L. Caragiale, 1884 - Farfuridi, Actul III, Scena I)

Ca de obicei, „până la ora 12 faceţi urgent (sic!) observaţii la noul proiect de cod CR.6-2010”. Şi am făcut. "So what?!" - Miles Davis, "Kind of blue" (1959)